Paříž, město zamilovaných?

1. 09. 2014 16:59:03
To tedy nevím, ale když se to říká... Paříž, před návštěvou Lyonu pro mě byla alfou a omegou Francie, ale názor na ni se změnil... Pro běžného turistu uspokojující záležitost, pro mě město zahlcené turisty, špinavé, ale i přes to všechno plné skvostů a útulných kavárniček.

Je září, konečně letíme. Pro cestu jsem zvolila společnost Air France, letenka pro jednoho nás vyšla cca za 3000,- korun, krása. Je ráno, v Praze prší, ale to nám nevadí, za chvilku už budeme o pár kilometrů dál. Jedeme v osvědčené dvojici - já a babička a bude to stát za to. Babička letí poprvé. Hned na Ruzyni ji vyděsí rychlost vzletu letadel, ale strach ji přejde hned po nástupu.

Let probíhal v poklidu, hned po přistání kupujeme lístky na metro a hurá směr centrum. Pařížské metro je rozsáhlé, ale nikoliv obtížné. Za necelou hodinu a s jedním přestupem dorazíme na Montmartre a začíná naše oblíbená část v každém městě - hledání hotelu. Ptáme se místních a jsme úspěšné, hotel je přímo před námi. Bydlíme v celkem divoké čtvrti plné přistěhovalců, ale jsme rázné ženy z Moravy a ničeho se nebojíme. V hotelu nám přidělí pokoj ve třetím patře - bez výtahu. Nevadí, bereme kufry a úzkou chodbičkou stoupáme nahoru, až skončíme u našich dveří. Otevíráme kartou, poprvé, podruhé, potřetí - nic. Hurá počtvrté se zadaří. Vpadneme do miniaturního pokojíku, kde se sotva vytočíme s kufry. Nepropadáme panice, že hotel vypadá jako hodinový, že kolem nás jsou lidé tmavší pleti a připadáme si jako v ghettu. Jsme na dovolené a tohle nás víceméně pobaví.

Vyrážíme pěšky do srdce Montmartru, na místní hřbitov. Je odpoledne, nikam daleko se nám nechce. Chodíme po hřbitově, je trochu pod mrakem a nad námi létají havrani, pro ponurou atmosféru hřbitova, den jak stvořený. Hřbitov jako takový nelze srovnat s našimi hřbitovy ani za mák. Mají je takové "promakanější" a vévodí tomu monstrózní hrobky, které jsou velikostně jako menší rodinné domky u nás... Po cestě z hřbitova si sedáme v kavárně. Dáváme si espresso a nefalšované Creme brulée, vždyť jsme přece ve Francii. Večer si nakoupíme bagetku, sýr, víno a uleháme do postele, čeká nás náročných pár dní.

Další den se vydáváme do víru velkoměsta a to rovnou na Eiffelovku. Nahoru nejdeme, protože ty fronty a peníze nám za to netojí. Z předchozích návštřěv vím, že nádherný výhled je ze Sacre Coeur a je zcela zdarma.Nicméně se jedeme projet lodí po Seině a vidíme téměř vše významné a končíme zase u Eiffelovy věže. Od Eiffelovky se vydáváme směrem k Invalidovně, Vítěznému náměstí, po Champs Élysées k Vítěznému oblouku a pak domů. Náročný den bych řekla.

Třetí den se chystáme do muzea a kam jinam než do slavného Louvru... Fronty až ven, zákaz nošení turistických tretek (s trikem I love Paris by vás asi vyhnali). Trpělivě vyčkáváme, až se dostáváme dovnitř. Na Louvre je třeba si vyčlenit tak měsíc času, za jeden den neprojdete ani třetinu. My se vydáváme do starověku a to konkrétně Egypt, Řecko a Řím. Prohlídka nám zabere několik hodin. Vyčerpané jdeme do obrazárny. Být v Louvru a nevidět Monu Lisu by byl hřích. Než ale dojdeme do obrazárny, začne houkat poplach a uzavírají se dveře. Jde cítit kouř. Panika se nekoná, lidé v klidu postupují ven. My také, ale ovšem za chvilku se vracíme, protože šlo o planý poplach a konečně ji spatříme. Celkem maličká.

Po návštěvě Louvru se vydáváme na další hřbitov, tentokrát na rozlehlejší Pére Lachaise, kde leží Edith Piaf. Drahou Edith hledáme skoro hodinu. Její hrob je celkem nenápadný. Při její velikosti bych čekala mega hrobku, nebo alspoň hrob s pořádnou sochou, ale nic takového se nekoná. Nevadí. Zastavíme se v kavárně a pomalu, ale jistě se blížíme k domovu. Večer si chvilku odpočineme a vyrážíme na noční Montmartre, Sacre Coeur, Moulin Rouge, Pigalle... Přes den je to krásné, ale v noci, to je pak jiný level :-).

Čtvrtý den nás čeká slavný Notre Dame a Saint Chapelle. po shlédnutí těchto dechberucích staveb se vydáváme do Latinské čtvrti směrem k Parthenonu a Lucemburským zahradám. Popravdě, tento den je pro mě nejhezčím. Latinská čtvrť se mi zdá jako jedno z nejčistších míst v Paříži. Líbily se mi zdejší trhy i celková atmosféra. Den završíme vLucemburských zahradách, kde se uvelebíme na lavičce s nejlepší zmrzlinou, kterou jsem kdy jedla a kávou. Říkám si, není nám fajn? Tohleto je život! Proč se lidi za něčím honí, zatěžují hypotékami a podobnými materiálními hloupostmi, když si pak nemohou vychutnat sílu okamžiku.

Poslední den nakupujeme dary. Nic velkého, pár sýrů, zmenšených Eiffelovek, klíčenky, šátky a jiné důležité věci. Stihly jsme toho hodně a jsme na sebe pyšné... Paříž je Paříž, ale město lásky si představuju jinak... tak snad zase příště :-).

Autor: Viktorie Vacková | pondělí 1.9.2014 16:59 | karma článku: 10.74 | přečteno: 555x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Cestování

Klára Žejdlová

Italské Velikonoce? V mých vzpomínkách to jsou přátelé, rodina…a obžerství

I když to obžerství bylo prokládané dlouhými procházkami. Aby nám vytrávilo. A abychom nasbírali ingredience pro další vaření...

27.3.2024 v 14:48 | Karma článku: 19.49 | Přečteno: 459 | Diskuse

Miroslav Semecký

Nacházíte ve Španělsku? Používáte aplikaci Telegram? Zpozorněte!

Oblíbená komunikační aplikace ve Španělsku končí. Bude vypnuta (zablokován přístup) v řádu několika následujících hodin. Soudce Národního soudu Santiago Pedraz vydal rozhodnutí, ve kterém nařizuje mob..

23.3.2024 v 17:51 | Karma článku: 17.12 | Přečteno: 581 | Diskuse

Jan Vaverka

Bolívie - 6. díl: Den v La Pazu

La Paz je město jako žádné jiné. Dvoumilionová aglomerace sahající až nad 4000 metrů nad moře, ulice jsou strmé, propojené lanovkami, a kolem obrovská kulturní a sociální diverzita.

22.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 16.35 | Přečteno: 231 | Diskuse

Aleš Gill

Střípky z KLDR - Díl 26. - Návrat do paralelního vesmíru

Jsou to téměř dva roky od mého posledního článku o KLDR, a téměř tři roky od mé druhé cesty za nejželeznější oponu, jakou si lze představit. A protože informací z KLDR je kvůli uzavřené hranici málo, mohli bychom se tam vrátit.

19.3.2024 v 8:52 | Karma článku: 16.04 | Přečteno: 474 | Diskuse

Libor O. Novotný

Víkend na bitevním poli ve Waterloo

Chcete důkladně pochopit politické a společenské souvislosti, které vedly k porážce Napoleona, případně se vžít do bojů rozhodující bitvy u Waterloo? Památník bitvy na jejím původním místě vám to umožní.

18.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 13.22 | Přečteno: 207 | Diskuse
Počet článků 26 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 781
Mladá, neustále v pohybu, s hodně zájmy, o kterých bych Vám chtěla napsat

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...