Viktorie Vacková

Francie, země kterou miluji a nemusím umět francouzsky

7. 08. 2014 15:42:40
Je to už nějaký ten pátek, kdy jsme si udělaly s babičkou výlet do Lyonu. Proč zrovna Lyon? No na to se mě zeptalo hodně lidí. Vlastně může za to moje záliba v hledání levných letenek. Chtěla jsem vzít babičku zase někam na výlet, s Francií jsem vždycky měla dobré zkušenoti, takže za krásných 3800,- pro 2 tam i zpět, nebylo možné váhat.

Letenky by tedy byly, s hledáním hotelu už to bylo horší. Ale jak říkám, nic není nemožné. Nakonec jsem našla krásny designový hotel na okraji Lyonu. Čekalo nás 5 dní. Vzhledem k tomu, že Lyon nepatří mezi vyhlášené turistické destinace, bylo poněkud obtížné sehnat průvodce, nedejbože mapu. Ale bůh žehnej Googlu :-). S trochou štěstí to půjde. A taky že jo. A nevadí že francouzsky umím jen pár slov.

Hned po příletu nás čekala "veselá" příhoda na letišti a to s automatem na jízdenky na tramvaj, která by nás zavezla přímo do centra. První jízdenka byla bez problému, jen se trochu nepotiskla, nicméně cesta na ní byla načtena. Druhá jízdenka se pro jistotu nevytiskla vůbec, ale peníze si automat vzal. S odvahou jsem oslovila mladíka obsluhujícího zmíněné automaty. Domlouvali jsme se anglicky. Snažil se pomoci, někam i zavolal a nakonec nás poslal rovnou do tramvaje. Chtěla jsem ho ulapit, aby šel s námi a situaci vysvětlil, ale utekl :-). Takže obsluze tramvaje jsem situaci nastínila znovu. Přišla pomoc v podobě nových jízdenek. Skvělé, jedeme!

Dopravíme se do centra, odkud nás čeká cesta metrem. Metro takové, jak ho známe z Prahy ale nečekejte. Na některých linkách jezdí pouhé 2 vagóny, metro taky jezdí v protisměru a dokonce bez šoféra. Pak je třeba přesednout na bus, který by nás zavezl poblíž hotelu. Nebyly bychom to my, kdybychom něco nepřejely, nezabloudily a neprošly se víc, než je třeba. Opět oslovíme místní a s jejich pomocí hotel najdeme. A je přesně takový, jak slibuje internet. Šťastné, že jsme na místě, vyrážíme do městečka Tassin, které je kousek od hotelu. Chceme si koupit něco k jídlu, ale bohužel nemůžeme najít žádný obchod. Pro změnu narazíme na milion kasín, začnu nadávat, jak je možné že mají kasína, ale pořádný obchod ne. Asi po třech dnech se dovtípíme, že Casino je název obchodů, hurá.

Další dny probíhají v naprostém poklidu. Poznáváme Lyon a jsme nadšeny... Z architektury, polohy města mezi dvěma řekami, jídla, pití, lidí... Francie je známá neochotou komunikovat v jiné řeči než je francouzština. Já osobně jsem nikdy neměla problém s domluvou. Razím heslo, že základem je vstřícnost, pozdrav a omluva, že neumím francouzsky ve francouzštině. Ve Francii jsem byla několikrát a nestalo se mi, že by se mnou nikdo nechtěl mluvit, nebo se aspoň nesnažil.

A tak kroužíme po městě, natrefíme na perfektní muzeum miniatur a filmu. Muzea ve Francii, to je vždycky zážitek. Líbí se mi, jak to mají všechno tak hezky udělané. Jediné, co nás mrzí je to, že jsme nestihly muzeum hedvábí, ale tak snad někdy příště :-). Co nás mile překvapuje, je spousta památek z doby římské. Pozůstatky jsou snad všude... Nejvíce nad městem. Z doby římanů se přesouváme do budoucnosti, hned vedle starého divadla stojí katedrála. Přímo na kopci a s fantastickým výhledem na celý Lyon. Když se vydáte od katedrály dolů z kopce, procházíte starými uličkami. Domy jsou barevné, s dřevěnými okenicemi, pravděpodobně narazíte na řeku, ta je všude. Supermoderní budovy naleznete všude a do nové čtvrti Vás odveze i tramvaj. Nutno podotknout, že v Lyonu je neskutečně čisto, s Paříží se to nedá srovnat. Na každém rohu je květináč a nebo park, na hezkých místech jsou lavičky. Vstupy do metra jsou vyzdobeny zelení. Řekla bych, že je to víc Francie než Paříž.

Jídlo, to je kapitola sama o sobě. Netřeba se rozepisovat, že jsme se luxusně nadlábly a vytvořily jsme si závislost na lyonském salátu. Jediným menším nedostatkem bylo, že jídelní lístky byly téměř všude ve francouzštině. Nicméně žádný problém, obsluha nám téměř vždy vše ochotně vysvětlila a nejednou i dobře poradila. Bez ohledu na podnik, servis naprosto luxusní záležitost. Od předkrmu až po dezert to byl obřad a radost pro hladové oko. Doporučuju si vyhradit na oběd minimálně 2 hodiny.

Další věcí, která nás zaujala byla místní ZOO a bavný park v jednom. V Praze za takovou srandu dáte 200 korun, v Lyonu NIC. Vláček Vás tam povozí za 2 eura. Jasně, není tam tolik zvířat jako v Praze, ale vyžití úplně stejné, od jezírek a lodiček na nich, po prolízačky, zvířata až po výbornou granitu. Je to místo stvořené pro relax a znovunalezení sil, které Vám ubydou při zdolávání města.

Pokud se chcete vydat na výlet po Francii vlakem, připravte si dost peněz. Vlaky jsou neskutečně drahé a to i s časovým předstihem. Takové TGV je vlak krásný, ale pro cestu někam jen tak, cenově dost vysoko. Při častějším cestování se vyplatí mít Interrail, pak už si rezervujete jen místenky. My jsme se rozhodly vycestovat kousek za Lyon. Malebné městečko Vienne mi doporučila Wikipedie. Jakmile jsme vystoupily z vlaku, byly jsme okouzleny. Ve Vienne byl pravý vesnický klid. Milovníci římských pozůstatků si přijdou na své. Na každém rohu je nějaký sloup nebo brána. Zaujala nás místní katedrála. Prostá, čistá, jednoduchá a právě v tom spočívalo její kouzlo. Cena jízdenky tam i zpět pro 2 je cca 25 euro.

Dodnes vzpomínáme... Pokud se chcete ušetřit od turistického ruchu a užít si Francii, doporučuju právě Lyon a jeho okolí!

Autor: Viktorie Vacková | karma: 14.48 | přečteno: 708 ×
Poslední články autora