Na otočku na Rhodos

30. 11. 2015 18:31:47
Rhodos. Určitě už jste o něm někdy slyšeli. Řecký ostrov, největší v Dódekánském souostroví, já si ho přejmenovala na veselý ráj.

Je polovina července, sobota 16:00 a můj katamarán vyplouvá. Vyplouvám z ostrova Kos, který je vzdálen od Rhodosu cca 100 km. Plavba katamaránem zabere zhruba dvě a půl hodinky. Uděláme malou zastávku na nádherném ostrově Symi a pluje se dál. Na Rhodos jsem se moc těšila, věděla jsem, že se na něj vydám ještě když jsem byla doma v ČR a vybavila jsem se i průvodcem. Ve finále jsem průvodce ani neotevřela, jednoduše jsem ho nepotřebovala. Měla jsem totiž ty dvě nejlepší průvodkyně, kamarádku Barču a její kamarádku Elenku. Obě mě čekaly v přístavu v hlavním městě Rhodos. Jakmile jsem vystoupila z katamaránu, vydechla jsem s údivem. WOW.
Staré město Rhodos vás okouzlí. Hradby, staré domky, všudypřítomné ozdoby, kašny, sochy, suvenýry, restaurace a spousta, spousta lidí. Holky mě s nadšením provází po městě a pak si sedneme do jedné krásné taverny v srdci starého města. Dám si vychlazené řecké pivo Mythos a je mi báječně. Pak přijde na řadu jídlo. Olivy, tzatziky, sýrové koule, řecký salát a jiné místní speciality a já vím, že si tady tento ostrov zamiluju. Po jídle se vracíme zpátky do přístavu, sedáme do auta a nabíráme směr Kalithea, kde holky bydlí. Je večer a plán je jasný, vrátíme se do města. Než toto učiníme, namalujeme si veselé obličeje a převlečeme se.

Rhodos a jeho bar street. Tak o tomto bych mohla napsat samostatný článek. Představme si Stodolní ulici v Ostravě, ale v řeckém stylu, o pár stupňů více a miliardu cizinců všech možných národností. Ovšem ani tohle nepřiblíží tu pravou atmosféru místní bar street, to musíte zažít. Ač nejsem pařící typ, své místo jsem si našla a i jsem dala pár tanečků. Alkohol zde teče proudem, ale ani to na sobě nepoznáte, protože to vytančíte. Máte rádi rock? Pop? Či něco tanečního, nebo dokonce snad karaoke? Jo, to všechno najdete. My se ale moc zdržet nemůžeme, holky musí ráno na letiště vyzvednout své klienty a já jsem celkem unavená, protože jsem své letiště absolvovala ráno v den příjezdu na Rhodos :-), ale to nevadí, alespoň zítra budeme použitelné na další rhodoské dobrodružství.

Den druhý a taky poslední. Loď mi odplouvá až v 17:30, takže máme téměř celý den na prozkoumání ostrova, ale i to je málo. Z Kalithei jedeme dál do letoviska Faliraki. Popravdě, tam mě to moc neokouzlilo, hotel na hotelu, obchod na obchodu. Hotely jsou tu stavěné do výšky. Poprvé oceňuji Kos a jeho hotely, protože tam je do výšky udělaný snad jen jeden a to zase až taková výška není. Ale líbí se mi, jak je ostrov hezky zelený. Holky mi říkají, že loni takový nebyl, ale že v zimě hodně pršelo, tak proto. Nechce se mi věřit, že tady někdy prší (no dobře, uvěřím až poslední týden v září kdy v dešti klepu kosu na Kosu). Ale hned za Faliraki, kousek před městečkem Kolymbia zastavíme na dvou plážích a v tu ránu mlčím. Tyto dvě pláže jsou totiž vítězi v mé malé soukromé anketě: Nejkrásnější pláž sezóny. Tak si vezměte cestovatelský deníček a pište: 1)Traganou beach - oblázková pláž, kde se ze mě stane milovník všech možných šutrů a nasbírám si jich tolik, že mi je jedno, že budu na letišti platit kila navíc. Já jsem to pak ještě vytunila tím, že aby neztratily svou barvu, tak jsem po práci vysedávala na terase na Kosu a ty oblázky lakovala průhledným lakem na nehty. Tato zábavička mě držela skoro 2 týdny. Krom kamenů si i můžete zaplavat a doplavat do malé jeskyně. A teď si pište: 2) Anthony Quinn beach - krásná pláž, odkud vznikají nádherné fotky a to ani nemusíte být moc fotogeničtí. Nahoře nad pláží je také takový samoobslužný bar, kde se můžete najíst. Výběr jídla je spíš pro turisty, ale kalamáry vypadaly luxusně. My jsme si daly jen Breezer na osvěžení a upalovaly dál. Ale můj čas se krátil. Tak moc se mi nechtělo, ale co se dalo dělat, musela jsem jet zpátky. Byla neděle odpo a v pondělí ráno jsem musela být svěží a jet s mými klienty na sopečný ostrov Nisyros.

Holky mě zavezou až k lodi. Tentokrát mi jede loď, která se jmenuje Superfast. Že by byla tak superrychlá, to se říct nedá, ale byla super velká a byla tou největší lodí, kterou jsem kdy jela. Jede o víc jak hodinu pomaleji než katamarán, ale je nesrovnatelně pohodlnější. Já se uvelebím na horní palubě, téměř vepředu v restauraci u okýnka. Ani nejde poznat, že jedeme. Dám si toast šunka - sýr a nejlepší kafe na světě - frapé. Projíždím si fotky a jsem plná energie. Ač to bylo náročnější, tak mě cesta nabila na dlouho dopředu. Poznala jsem kousek něčeho jiného a svým způsobem jsem se obohatila.

Rhodos určitě doporučuji. Ale zatím jsem nepoznala ostrov v Řecku, který bych nedoporučila :-). Buď to tam máte rádi a nebo ne. Z vlastní zkušenosti můžu říct, každý ostrov je jiný a každý je krásný a příště vám můžu třeba něco napsat o mých výletech. Co třeba ostrov Kalymnos a sběrači mořských hub?
Ještě ceny lodních lístků z Kosu na Rhodos:
Katamarán: cca 30 EUR
Superfast: cca 24 EUR

Autor: Viktorie Vacková | pondělí 30.11.2015 18:31 | karma článku: 9.45 | přečteno: 647x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Cestování

Klára Žejdlová

Italské Velikonoce? V mých vzpomínkách to jsou přátelé, rodina…a obžerství

I když to obžerství bylo prokládané dlouhými procházkami. Aby nám vytrávilo. A abychom nasbírali ingredience pro další vaření...

27.3.2024 v 14:48 | Karma článku: 19.05 | Přečteno: 431 | Diskuse

Miroslav Semecký

Nacházíte ve Španělsku? Používáte aplikaci Telegram? Zpozorněte!

Oblíbená komunikační aplikace ve Španělsku končí. Bude vypnuta (zablokován přístup) v řádu několika následujících hodin. Soudce Národního soudu Santiago Pedraz vydal rozhodnutí, ve kterém nařizuje mob..

23.3.2024 v 17:51 | Karma článku: 17.12 | Přečteno: 580 | Diskuse

Jan Vaverka

Bolívie - 6. díl: Den v La Pazu

La Paz je město jako žádné jiné. Dvoumilionová aglomerace sahající až nad 4000 metrů nad moře, ulice jsou strmé, propojené lanovkami, a kolem obrovská kulturní a sociální diverzita.

22.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 16.35 | Přečteno: 231 | Diskuse

Aleš Gill

Střípky z KLDR - Díl 26. - Návrat do paralelního vesmíru

Jsou to téměř dva roky od mého posledního článku o KLDR, a téměř tři roky od mé druhé cesty za nejželeznější oponu, jakou si lze představit. A protože informací z KLDR je kvůli uzavřené hranici málo, mohli bychom se tam vrátit.

19.3.2024 v 8:52 | Karma článku: 16.04 | Přečteno: 472 | Diskuse

Libor O. Novotný

Víkend na bitevním poli ve Waterloo

Chcete důkladně pochopit politické a společenské souvislosti, které vedly k porážce Napoleona, případně se vžít do bojů rozhodující bitvy u Waterloo? Památník bitvy na jejím původním místě vám to umožní.

18.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 13.22 | Přečteno: 207 | Diskuse
Počet článků 26 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 781
Mladá, neustále v pohybu, s hodně zájmy, o kterých bych Vám chtěla napsat

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...